Dr Ehdins dundersallad
Denna sallad är maxad med tanke på antiinflammation! Dessutom är den riktigt uppfriskande god. Ät gärna lite varje dag för att hålla förkylningsvirus och bakterier borta.

8 portioner

1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1 stor rödlök
1 påse spenat
1 påse ruccola
1 dl hackade hasselnötter eller pumpakärnor


Dressing
1 pressad citron
3-4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
2  äggulor
1 tsk örtsalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära eller en bit riven färsk
1/4 tsk cayennepeppar 
Färska örter efter smak ex timjan

Strimla vitkålen fint i en matberedare eller med osthyvel. Riv morötterna och strimla eller hacka löken fint.

Vispa samman dressingen och häll den över grönsakerna i en skål som du ska servera salladen i. Täck över och ställ kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller minst fyra dagar i kylskåp. Strö över nötter eller frön vid serveringen.

Mjölfria pannkakor, 2 portioner 

2 dl kokosmjölk
1 dl vatten
4 ägg
1 msk fiberhusk
2 nypor salt
0,5 tsk vaniljpulver

Vispa samman allt med elvisp eller stavmixer. Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör eller kokosfett utan smak. 
Späd eventuellt med mer mjölk under tiden om smeten blir för tjock.
Servera med bär

Helenes godaste frökex

200 g solroskärnor
50 g oskalat sesamfrö
50 g havrekli eller boveteflingor
50 g hela linfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 tsk brödkryddor

Blanda de torra ingredienserna väl. Tillsätt vatten och låt svälla ett par minuter. Bred ut på smort bakplåtspapper på två plåtar, så tunnt som möjligt. Jag tycker det går bra med en gaffel.
grädda på 160 grader i varmluftsugn i 1 tim o 10 min. Tag ut efter halva tiden och vänd kakorna, ta hjälp av ett bakplåtspapper. Klipp lagom stora bitar och fortsätt grädda tiden ut. 

Äggsallad, helt enkelt!

Koka ägg och hacka, c:a 2-3 per person brukar vara lagom.
Finhacka 1 liten rödlök eller motsvarande mängd purjolök.
Blanda i majonnäs, hemgjord eller Hellmans, tills det blir krämigt.
Krydda med svartpeppar och örtsalt.
Servera med sallad eller lättkokta grönsaker.

 Himmelsk broccolisallad, 4 personer

2 broccolihuvuden
1 liten rödlök
1/2 dl solroskärnor el. valnötter
1 paket bacon
1,5 dl majonnäs
2 tsk flytande honung 
2 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk örtsalt
svartpeppar

Dela broccolin i små fina buketter, finhacka löken och blanda i en skål. Rör majonnäs med honung, vinäger, salt och peppar och blanda med broccolin. Låt stå ett par timmar eller över natten.
Knaperstek bacon i tärningar, rosta solroskärnor och blanda ner innan servering. 

1 portion

1,5 dl kokosmjölk
1 msk chiafrön
0 ,5 tsk vaniljpulver
1/2 dl valfria bär

Blanda alla ingredienser i en skål och låt svälla i kylskåp över natten.
Servera med färska eller frysta bär och rostad kokos.

Rawfoodbollar 2 varianter

Hallon och blåbärsdrömmar, c:a 20 st

1,5 dl kokosflingor
3 dl cashewnötter
2 dl hallon
1 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
1 msk blåbärspulver, ex Kung Markatta
kokos att rulla i

Mixa först nötterna och sedan resten till en jämn smet i en matberedare. Rulla bollar i önskad storlek och rulla i kokos

Raw Chokladbollar

200 g naturella cashewnötter
12 st torkade dadlar
2 msk espresso
2 msk kokosolja
2-3 msk raw kakao
Kokos eller finhackade hasselnötter att rulla i

Gör exakt som ovan

Förvaras kallt