När maten tillverkas med krav på att vara fettsnål förlorar den både smak och konsistens. I stället tillsätter livsmedelsindustrin onaturliga ämnen i syfte att göra maten godare, snyggare, hållbarare m.m.

 

Dessa ämnen kallas E-nummer och påverkar kroppen på olika sätt. De flesta ämnen framkallar allergier hos känsliga personer.

Andra biverkningar är: 

Koncentrationssvårigheter, sömnstörningar, migrän, fosterskador, cancer, andningreaktioner, hyperaktivitet hos barn, negativ påverkan på immunförsvaret, neurologiska störningar, muskelskador, njurskador, synrubbningar, hormonliknande effekter på kroppen, depression, illamående och kräkningar....

 

Listan är oändlig och självklart drabbar inte allt alla och det handlar om mängd och känslighet men en sak är säker: Ju naturligare oprocessad mat vi äter desto mindre risk att drabbas.

 

Så länge vi ställer krav på att vår mat ska ha extremt lång hållbarhet så kommer industrin att tillgodose våra behov med hjälp av tillsatser som ex. nitrit och andra konserveringsmedel. Så någonstans är det även upp till oss som konsumenter att i största möjliga mån göra ett naturligt val i affären.