Vi hör och läser mer och mer om kokosoljans välgörande effekter på hälsan. Men vad är det som är så bra? Vilka är effekterna?

 

Jo, kokosolja är ett mättat fett som innehåller laurinsyra, en medellång fettsyra som kroppen gärna använder som energi.

I rumstemp är det mjukt eller flytande. Det har börjat visa sig, både i forskningssammanhang och i personliga berättelser, att kokosoljan lindrar en rad olika sjukdomar. T.ex. Alzheimer, demens, Parkinson, MS, autism, stroke, diabetes typ 1 och 2, depression, hjärtinfarkt, ALS, m.fl.

Många av ovan sjukdomar är neurologiska där skadan sitter i hjärnan. Bruce Fife är legitimerad näringsvetare och världens ledande expert på kokosoljans hälsoeffekter. Han visar att när hjärnans celler bombarderas med tillräckligt mycket socker under tillräckligt lång tid så blir cellerna så småningom insulinresistenta. Hjärnan får allt svårare att ta upp och omsätta socker och hjärncellerna börjar svälta. När tillräckligt många celler svultit ihjäl blir det neurodegenerativa skador som ger Alzheimers, ALS, Parkinson, Demens m.m.

 

I studier har Fife sett att när den insulinresistenta hjärnan får ett bränsle som når fram upphör celldöden och bromsar upp sjukdomen. Vad är då bränslet? Jo, ketonkroppar. Hur får vi kroppen att bilda ketonkroppar? Genom att äta mycket mättat fett och lite kolhydrater får vi kroppen att bilda ketonkroppar och just kokosolja metaboliseras snabbt till ketoner i levern.

"Ketoner är superbränsle för hjärnan!, säger Richard Veech, läkare och forskare vid amerikanska hälsoinstitutet NIH. Ketoner har en kraftigt läkande effekt på en skadad hjärna och ketogen kost är den enda kända behandlingsformen som kan bota epilepsi.

 

Bruce Fife rekommenderar 5 matskedar kokosolja om dagen och den är lätt att använda i maltagning.

Mer finns att läsa i Bruce Fifes bok "Stoppa Alzheimers nu!"