Sol!

Vi lever i den mörka Norden, där solen bara tar sig upp högt på himlen ett par månader om året. Då är vi dessutom ofta inomhus och arbetar. Finns det någon hälsorisk med detta?

 

Ja, senare års forskning har allt tydligare visat en sådan risk. Den kallas D-vitaminbrist och den är enormt vanlig i dagens Sverige.

Brist kan teoretiskt öka risken för mängder av vanliga sjukdomar, allt mer forskning tyder på att det är så.

 

Infektionssjukdomar såsom förkylningar och influensa,  hjärtsjukdom, benskörhet, autism, cancer, generell värk/fibromyalgi, vinter- och vårdepressioner...m.m.

Symptom som trötthet, sömnsvårigheter, retlighet , allmän håglöshet är vanliga tidiga tecken på D-vitaminbrist.

 

Det bildas massor av D-vitamin i din hud när solens strålar når den. Dock inte under vinterhalvåret då solen står för lågt. Du får också i dig D-vitamin via maten, främst från fet fisk, men det är mycket mindre doser.

 

I Sverige kan det vara klokt att ta tillskott på  D-vitamin under vinterhalvåret. Åtminstone om du inte äter väldigt mycket fet fisk (350 g./dag eller mer) eller reser på solsemester.

 

D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i betydligt högre doser än man tidigare trott. 

Vuxna: 2000-4000 E/dag

Barn under 10 år: 1000 E/dag

 

Sammanfattning: Lite stark sol på sommaren och tillskott under den mörka vintern så kan du hålla nivåerna av solvitamin uppe i kroppen och maximera dina chanser till hälsa!